Veli Pesonen Kansojen onnellisuuden edistämiseen keskittyvä sinänsä vähäpätöinen kirjoituskokoelma

Kiitoksesta, sen puutteesta sekä vähän ylimielisyydestä

Eurooppalaiset elävät siitä että tietävät amerikkalaisten asiat mukamas paremmin kuin nämä itse. Kun Reagan valittiin presidentiksi, siitä järkytyttiin. Kun hän toimi presidenttinä, sitä paheksuttiin. Kun hän kukisti Neuvostoliiton ja päästi Itä-Euroopan kansat irti kommunismista, suoritus selitettiin muiden aikaansaannokseksi ja hänet vain keulakuvaksi. Muutama vuosi Reaganin presidenttikausien jälkeen samat toimittajat jotka olivat kymmenen vuotta aiemmin tuominneet hänet alimpaan kattilaan kehuivat häntä kylmän sodan lopettamisesta. Nolostuin silloin minäkin.

Kun Thatcherista tuli Britannian pääministeri, sitä kauhisteltiin. Yhtään ei arvostelua hiljentänyt että maan massiiviset vaikeudet olivat paljolti Labourin talouspolitiikan aiheuttamia. Moni britti toteutti uhkauksensa muuttaa maasta pois ja ryhtyi freelance-englanninopettajana opettamaan sosialismia uusissa kotimaissaan. Heidän ansiostaan tiedämme mitä on "uusfasistinen kaheli" englanniksi.

Mutta Thatcherin pääministeriajan jälkeen ei kehujistaan ole ollut pulaa. Esimerkiksi oikeistoliberaaliksi ryhtynyt mm. BBC:n poliittisen tomituksen esimiehenä toiminut kommunisti-skotti Andy Marr noteeraa Maggien viime vuosisadan merkittävimmäksi brittipoliitikoksi. Maasta paenneiden ulkobrittien ei ole onneksi tarvinnut muuttaa mielipidettään asiassa koska eivät ole olleet maan elinkeinoelämän tervehtymistä seuraamassa. Voivat rauhassa ihastella sosialistista utopiaa vaikkapa Suomessa.

Varmaankin osa Trumpia USA:sta pakenevista henkilöistä työllistyy freelance-englanninopettajiksi, osa myös median ja instanssien fobia-konsulteiksi. He opastavat mm. Suomen tiedotusvälineitä säännönmukaisesti moittimaan kaikkea mitä Trump presidenttinä tekee - voivat olla oikeassa mistä minä vielä tiedän - ja varmaankin sementoivat entisestään meidän eurooppalaisten ylimielisyyttä, me kun tiedetään kaikkien muiden asiat paremmin kuin kaikki muut itse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat